måndag 1 oktober 2018

Omvärldsbevakning #4


Bygg en projiceringskub

Ett spännande sätt att använda projektorn för att skapa rum i rummet är att bygga en projiceringskub. Det har dom gjort på Broby förskola.

Förskolebloggen i Stockholm har en beskrivning hur man kan göra.



                                                                           
Nya lagar

Tidningen Skolvärlden har samlat några av de nya lagar som träder i kraft i samband med skolstarten.


Samling för skolan 
Ändringar införs i skollagen med syfte att minska elevers upprepade eller längre frånvaro från utbildningen inom den obligatoriska verksamheten. 
Stärkt koppling mellan skola och arbetsliv
Obligatorisk prao återinförs i högstadiet. Förslaget innebär också att omfattningen i tid av det arbetsplatsförlagda lärandet anges i det utbildningskontrakt som tecknas för en elev som går gymnasial lärlingsutbildning.
En gymnasieutbildning för alla
Ändringarna syftar dels till att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning, dels till att förbättra strukturen och kvaliteten på introduktionsprogrammen i gymnasieskolan.
Fler nyanlända ska uppnå behörighet till gymnasieskolan
Blandat annat ska det upprättas en individuell studieplan för nyanlända elever som tas emot inom skolväsendet, i högstadiet i grundskolan eller specialskolan, och vars kunskaper har bedömts, senast två månader efter mottagandet.
(Skolvärlden)

Länktips för arbete om nätet


Netikett och grundläggande kunskaper om internet:

Upphovsrätt

Källkritik och källor

Information och sökstrategier

Delaktighet i förskolan

Genom att tillsammans med barnen på förskolan söka på nätet efter inspiration för kreativt skapande, så kan digitala verktyg vara en katalysator för ökad delaktighet. Med hela webben som inspiration istället för ett par pärmar i bokhyllan kan man med utgångspunkt från barnens egna tankar och idéer göra sökningar efter idéer och inspiration.Förskolebloggen i Stockolm har skrivit ett blogginlägg om detta.

Länk

Få in Google Kalender i Outlook

Google Kalender och Outlook är inte de bästa av vänner. Det är svårt att bjuda in och samtidigt se tillgänglighet från respektive kalender. Det troligen smidigaste sätt att arbeta med sina båda kalendrar är att ha båda synliga i Outlook.

Båda blir då synliga, men man måste fortfarande gå in i Google Kalendern för att göra bokningar i den kalendern.

För att se en instruktionsfilm för hur du lägger till din Google Kalender i Outlook, följ denna LÄNK.

Observera att du måste vara inloggad i Googlemiljön för att se filmen. Du måste också använda Outlook-programmet och inte webbmailen, för att göra precis som på filmen.

Androidappar på Chromebooks

Det har blivit möjligt att ladda ner Android-appar på våra Chromebooks, förutom vår äldsta modell som har gröna kanter. 

På alla Chromebooks ska det nu finnas en ikon för Google Play. Där finns nu ett litet urval av appar att ladda ner. 

De appar som finns tillgängliga inledningsvis är följande: 
DayCape - tjänst för att visualisera dagens schema för elever med exempelvis autism. Är en betaltjänst som kan fås efter kontakt med Andreas.
Google Keep - Google anteckningar/post-it.
Google Earth - Kartprogram
Lego Mindstorm - För programmering av Legorobotar.
ILT Inläsningstjänst - Inläsningstjänst, med inlästa läromedel.
Vektor - adaptivt matematikträningsprogram
GeoGebra Classic - Matematikprogram
Scratch Jr - Programmering för yngre elever
Nomp - Matematikträning

Upphovsrätt och fria medieresurser

 

Upphovsrätten ger upphovsmännen den ekonomiska och immateriella rätten till bilder, musik och annat framställt material.

Vi i skolan har vissa undantag, t.ex. kopieringsavtal och dylikt.

Skolverket har tagit fram två bra guider om upphovsrätt. En gällande bilder och en om musik.

För att hitta material som får användas fritt eller friare än upphovsrätten finns det både sajter som har fritt material eller material som lyder under Creative Commons. Skolverket har tagit fram ett informationsmaterial om Creative Commons som heter Creative Commons - en guide för lärare.

Tips på sajter för material under Creative Commons och/eller är helt fria att använda:

Bilder

Ljud/Musik

Video

På alla sajter bör man titta på respektive bild/ljud/video för att säkerställa hur rättigheterna ser ut.

Ny lagstiftning rörande överlämningar


1 juli trädde nya delar av skollagen i kraft. En av förändringarna är de regler som gäller vid överlämning mellan skolor.

"Överlämning av uppgifter vid övergång mellan och inom skolformer
När en elev i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan övergår från skolformen till en annan av de angivna skolformerna ska den skolenhet som eleven lämnar till den mottagande skolenheten överlämna sådana uppgifter om eleven som behövs för att underlätta övergången för eleven. Detsamma gäller om eleven byter skolenhet inom skolformen.”

Skolvärlden har skrivit en artikel om förändringarna.

Avhandling om att arbeta på SFI

Helena Colliander har skrivit en avhandling om att arbeta som lärare på SFI."Lärare som undervisar kortutbildade vuxna inom svenska för invandrare, sfi, har ett komplext uppdrag eftersom deras elever utöver att lära sig svenska samtidigt måste lära sig att läsa och skriva. Det påverkar lärarnas yrkesidentitet, visar Helena Collianders avhandling." (Skolporten)Du hittar en artikel om avhandlingen på Skolporten. Där finns också abstrakt och länk till hela avhandlingen.

Padlet

Padlet är en kanonbra tjänst för att låta eleverna arbeta i grupp. Det är en stor anslagstavla där eleverna kan skapa anteckningar/post-it. Det är lätt att dela ut Padlets till eleverna och det behövs inget inlogg för eleverna.

Vill du läsa lite om hur du kan använda det så finns det mer att läsa på Annika Sjödahls blogg.

Sofie Palm, förstelärare i Svedala, har också skrivit ett inlägg hur hon arbetar med läsförståelse med stöd av Padlet.Länk till tjänsten: Padlet.com

Stort tack till Lillemor Hjort för tips!

 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar